Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2008

28η Οκτωβρίου 1940

Ελλάδα, έτος 2008 , η χώρα μας διανύει μια πολιτική και οικονομική κρίση αυτή την περίοδο. Η κατρακύλα της Wall Street έριξε και τα δικά μας χρηματιστήρια στο γκρεμό ρίχνοντας κατά πολύ την αξία του χρήματος και κάνοντας πιο δύσκολη την ήδη δύσκολη ζωή όλων των πολιτών. Η ένδοξη σε καιρούς χώρα μας δεν υπάρχει πια…..η Ελλάδα του Αριστοτέλη, Σοφοκλή, Σωκράτη, Περικλή περνάει πολύ δύσκολες εποχές. Πάνε πια οι δόξες του παρελθόντος. Ευτυχώς που υπάρχει η ιστορία και τα διαβάζουμε…..οι 300 Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες και ο Μέγας Αλέξανδρος , όλοι θαύμαζαν την αποφασιστικότητα, το θάρρος και τις σπουδαίες πολιτικές ικανότητες των θρυλικών αυτών πολεμιστών-πολιτικών. Σα να μην έφτανε κι αυτό έχουμε και τους Σκοπιανούς που θέλουν να λέγονται Μακεδόνες επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους των Μακεδόνων


Πολλές χρυσές εποχές υπήρξαν , αρκετές ένδοξες σελίδες γράφτηκαν στα βιβλία της ιστορίας για την Ελλάδα. Μία τέτοια σελίδα ήταν η 28η Οκτωβρίου του 1940 , μία σελίδα που γράφτηκε από τους παππούδες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να γραφτεί. Στις 3 τα ξημερώματα εκείνης της μέρας ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κατ’ εντολή του Μπενίτο Μουσολίνι επισκέφθηκε τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ιωάννη Μεταξά με ένα τελεσίγραφο: ο Ιταλός δικτάτορας ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να καταλάβει ο Ιταλικός στρατός διάφορα στρατηγικά σημεία της Ελλάδας καθιστώντας την ένα ακόμα προτεκτοράτο του Άξονα. Ο Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο λέγοντας ‘’όχι!αυτό σημαίνει πόλεμος!’’ , εκφράζοντας έτσι το ΟΧΙ των Ελλήνων. Το τελεσίγραφο αποτελούσε μέρος του σχεδίου των ναζιστών Γερμανών και των φασιστών Ιταλών. Είχε προηγηθεί άλλωστε στις 15 Αυγούστου ο τορπιλισμός του Ελληνικού πολεμικού πλοίου ‘’Έλλη’’ που βρισκόταν στο λιμάνι της Τήνου. Ταυτόχρονα η προπαγάνδα των Ιταλών πως οι Ελληνικές δυνάμεις δρουν επιθετικά στην Αλβανία δυσχέραιναν την κατάσταση. Νωρίς το πρωί ο Ιωάννης Μεταξάς απευθύνεται στο λαό μέσω του ραδιοφώνου λέγοντας ‘’Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος , την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίση προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες , μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωϊνήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίας αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ το αίτημα αυτό καθ’ ευατό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Έλληνες , τώρα θα αποδείξωμεν εάν πραγματικά είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την πατρία, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.’’


Ο Ιταλικός στρατός δεν έχασε χρόνο. Μισή ώρα πριν τη λήξη του τελεσιγράφου , στις 5:30 το ξημέρωμα ξεκίνησε την εισβολή. Οι Έλληνες ήταν άριστα προετοιμασμένοι. Ο Ελληνικός στρατός κατάφερε να αποκρούσει τις Ιταλικές μεραρχίες στα βουνά της Πίνδου και στο Καλπάκι της Ηπείρου. Ο Ντούτσε ήθελε να καταλάβει γρήγορα τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο μα ο Ιταλικός στρατός τα βρήκε σκούρα μπροστά στο θάρρος και την πυγμή του Έλληνα τσολιά που πολεμούσε για την ελευθερία του.

<<Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από τις 5:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους>>.

Οι Έλληνες κατόρθωσαν με την αντεπίθεση της 14ης Νοεμβρίου να αναγκάσουν τους Ιταλούς σε υποχώρηση τρεις μέρες αργότερα , στις 17 του μήνα. Οι Έλληνες προελαύνουν και καταλαμβάνουν περιοχές στη Βόρεια Ήπειρο, την Κορυτσά στις 21 Νοεμβρίου , στο τέλος του μήνα τη Μοσχόπολη και στις αρχές Δεκέμβρη απελευθερώνουν το Δέλβινο , το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα. Στις αρχές του Ιανουαρίου του 1941 ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το οχυρό της Κλεισούρας και οι 27 μεραρχίες των Ιταλών φτάνουν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας.

Στις 9 Μαρτίου του 1941 ο Μουσολίνι ξεκινά επίθεση από αέρος. Ο πλέον ενισχυμένος Ιταλικός στρατός προελαύνει εναντίον της Ελλάδος. Η σθεναρή άμυνα του Ελληνικού στρατού αναγκάζει το Μουσολίνι να παραδεχτεί την ήττα της Ιταλίας στις 26 Μαρτίου του 1941.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αντιστάθηκε και άλλαξε ριζικά τα σχέδια του άξονα στην Ευρώπη.


dimosdimaresis@gmail.com