Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Γυναίκες και παιδιά ενός κατώτερου Θεού350 βιασμοί διαπράττονται κάθε χρόνο στο Βόρειο Κivu – επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό- με το 1/3 των περιπτώσεων να αφορούν παιδιά κάτω των 18 ετών. Από ποιους και γιατί διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Άραγε ζούμε σε μια εποχή που επικρατεί ειρήνη; Η απάντηση είναι σαφώς όχι, και κάθε άλλη απάντηση θα φάνταζε ουτοπική ή θα εξυπηρετούσε συμφέροντα. Μια περιοχή που σίγουρα δε γνωρίζει τη λέξη ειρήνη είναι το Βόρειο Kivu. Οι απλοί πολίτες ζουν κάτω από το ζυγό στρατιωτικών δυνάμεων (FARDC, FDLR) που συγκρούονται με πολιτικές δυνάμεις (CNDP). Η κατάσταση στην περιοχή χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια με θύματα απλούς πολίτες, κυρίως, γυναίκες και παιδιά.
Μέχρι το 2007 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρουν κατάλυμα σε στρατόπεδα, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ήταν ανεπαρκής. Στο τέλος του 2007 θεσπίστηκε πρόγραμμα για την πρόληψη και την προστασία των πολιτών του Βόρειου Kivu από τη σεξουαλική βία, με μέτρα που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Αντ’ αυτού, το 2008 σημειώθηκαν 800 περιστατικά σεξουαλικής βίας. Χαρακτηριστική η μαρτυρία στη Διεθνή Αμνηστία ενός 16χρονου κοριτσιού-ονόματι Elise- που κρατήθηκε σε ένα στρατόπεδο επί πέντε μέρες και βιαζόταν καθημερινά, ενώ αν αντιδρούσε θα τη σκότωναν όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Η Elise ανέφερε ότι μετά από αυτό το γεγονός έχει ισχυρούς πονοκεφάλους και διαρκώς ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν. Ένα άλλο κοριτσάκι ηλικίας μόλις 13 ετών έπεσε θύμα βιασμού από δυο στρατιώτες στις 27 Ιανουαρίου 2008. Η λίστα των βιασμένων κοριτσιών δε σταματάει εδώ συνεχίζεται, και όλα τα διαπραχθέντα εγκλήματα είναι με μια λέξη φρικτά.
Η άσκηση βίας στη περιοχή παίρνει καθολικό χαρακτήρα, αφού βιάζονται λεκτικά ή σωματικά και άνθρωποι ή οικογένειες που τάσσονται με το μέρος των θυμάτων. Η μαρτυρία της Cristine τα λέει όλα. Η Cristine είναι σύμβουλος για θύματα βιασμών και ενεργό στέλεχος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι στρατιωτικές ομάδες στράφηκαν κατά του συζύγου της, τον οποίο βίασαν και σκότωσαν. Η ίδια αναφέρει στη Διεθνή Αμνηστία :«προσπαθώ να ξεχάσω αλλά είναι δύσκολο».
Οι στρατιωτικές δυνάμεις στρατολογούν παιδιά από τη νηπιακή ηλικία. Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 30,000 παιδιά έχουν μπει στο πρόγραμμα αποστρατικοποίησης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει θεσπιστεί νόμο που απαγορεύει τη στρατολόγηση παιδιών κάτω των 18 ετών.
Φυσικά για όλα αυτά τα εγκλήματα δε δικάστηκε κανένας αλλά και αυτοί που πήγαν στα δικαστήρια αθωώθηκαν, άρα καταλαβαίνουμε πως η πολιτεία επιβραβεύει τη δράση αυτών των «ανθρώπων».
Από όλα όσα αναφέραμε γίνεται αντιληπτό πως για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θεωρούνται δεδομένα στις ανεπτυγμένες χώρες σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ούτε καν το νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλισή τους.
Συντάκτης: Αλεξίου Αλέξανδρος

3 σχόλια:

Δήμος Δημαρέσης είπε...

είπα κι εγώ μόνο του άλλαξε ετικέτα....

Alex είπε...

ekana lathos kai to ksanaegrapsa!!!!!!!

Δήμος Δημαρέσης είπε...

βασικά αν δε γράψεις την ετικέτα, μπορείς με επεξεργασία να την προσθέσεις.Δεν επιβάλλεται η επανεγγραφή του άρθρου