Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Η απάτη των εταιριών video games

Ιανουάριος του 2007 και είπα κι εγώ να προβώ σε αλλαγή κάρτας γραφικών στον υπολογιστή. Ήδη από το Νοέμβριο του 2006 είχαν ανακοινωθεί από την Nvidia οι νέες κάρτες με ονομασία 8800 GTX. Τις πήρε το μάτι μου στο site του κατασκευαστή και αποφάσισα να αγοράσω μία έναντι 640 ευρώ (ναι τόσα έδωσα!).Παρουσιάζω το μοντέλο:
Επρόκειτο για κάρτα <<κτήνος>> όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Βέβαια τα 640 ευρώ δικαιολογούνται αν υπολογίσουμε πως υποστηρίζει DirectX 10 και επομένως είναι συμβατή με Windows Vista 100%.

Οι πρώτες δοκιμές δεν άργησαν να έρθουν.Τη δοκίμασα στο Midde Earth 2, Need for speed Carbon , είδα μερικές ταινίες, έπαιξα με τα χρώματα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι την αποφράδα ημέρα κυκλοφορίας του Crysis.

Το Crysis είναι ένα βιντεοπαιχνίδι νέας γενιάς με απίστευτα γραφικά (το νερό είναι τόσο αληθινό που μου έρχεται να σκουπίσω την οθόνη με πετσέτα) , σενάριο επιστημονικής φαντασίας , εικονικά περιβάλλοντα με φοίνικες, βράχους , βουνά , θάλασσα. Δυνατότητα χειρισμού Humvee (τα γνωστά τζιπάκια του στρατού κοινώς) , ελικοπτέρων , αεροπλάνων, αρμάτων μάχης.

Καλά όλα αυτά αλλά στην πράξη τι γίνεται? Μία βδομάδα μετά την κυκλοφορία του το εγκαθιστώ και επιχειρώ να το παίξω. Αυτό που είδα ήταν το αναμενόμενο. Η 8800 GTX, το τότε κτήνος των γραφικών γονάτισε μπροστά στη λεπτομέρεια του Crysis. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη από πολλούς φανατικούς που έσπευσαν να το αγοράσουν. Οι προτεινόμενες απαιτήσεις ήταν πέρα για πέρα εικονικές. Μάλιστα δημιουργήθηκε η εντύπωση πως μια 8800 GTX μπορεί άνετα να το <<τρέξει>> στη μέγιση λεπτομέρεια γραφικών με όλα τα εφέ ενεργοποιημένα. Σε συγκριτικά στο διαδίκτυο είναι εμφανές πως το παιχνίδι είναι πολύ μπροστά σε απαιτήσεις και θα πάρει χρόνο μέχρι να το δαμάσουν οι υπολογιστές.

Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει το πλήρες παιχνίδι, αρκετοί έσπευσαν να κάνουν ένα συγκριτικό για κάποιες κάρτες μεταξύ των οποίων και η 8800 GTX. Η ανάλυση είναι στα 1600*1200 με υψηλή λεπτομέρεια και 16Χ ανισοτροπικό φιλτράρισμα. Η απόδοση είναι 16.23 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Για να βγει τόσο πάει να πει πως τα καρέ έπεφταν σε στιγμές δράσης (πυροβολισμοί , εκρήξεις).Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά όταν αγοράζουμε κάτι ακριβό διότι θα απογοητευτούμε πολύ (μην πω για τα λεφτά που θα κλαίμε). Έπειτα τα πολλά παιχνίδια που κυκλοφόρησαν από τότε το σκέφτηκα να προβώ σε αναβάθμιση μήπως και δω άσπρη μέρα (να ‘ναι καλά οι δόσεις).

Αυτή η τακτική ακολουθείται από αρκετές εταιρίες τα τελευταία 2 χρόνια προκειμένου να πωλείται περισσότερο υλικό και να πλουτίζουν οι κατασκευαστές παιχνιδιών/υλικού. Συμβουλή: ποτέ μην αγοράζετε high end κομμάτια όταν βγουν αλλά κάντε το 10 μήνες μετά. Η τιμές πέφτουν συνεχώς και θα έχετε καλύτερη άποψη λόγω των συγκριτικών του διαδικτύου.


dimosdimaresis@gmail.com
6 σχόλια:

ΑΚΜΑΙΟΙ είπε...

Για να είμαι ειλικρινής...δεν κατάλαβα τίποτα απ'όσα είπες(επειδή δεν έχω σχέση με το αντικείμενο,όχι για κανέναν άλλο λόγο)!!Αλλά αυτό που μυ έμεινε είναι τα 640ευρω...Έχουν αντοχές οι γονείς σου!!!Μπράβο τους!!!
Στεφανία...

Δήμος Δημαρέσης είπε...

δεν έγραψα πουθενά πως οι γονείς μου έδωσαν 640.Δεν κατάλαβες τί ήθελα να πω?

ΑΚΜΑΙΟΙ είπε...

όχι...αλλά δεν έχω σχέση με το αντικείμενο οπότε...

Δήμος Δημαρέσης είπε...

δε χρειάζεται να έχεις σχέση με το αντικείμενο

ΑΚΜΑΙΟΙ είπε...

Μην το λες...

Δήμος Δημαρέσης είπε...

δεν το διάβασες με προσοχή τότε.Το συμπέρασμα άλλωστε είναι στην τελευταία παράγραφο