Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2008

Όπου το κράτος δε σέβεται το λαόΖιμπάμπουε. Η χώρα αυτή υποφέρει από ασθένειες. Ο πληθωρισμός της βρίσκεται πάνω από το 3500%. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών είναι 34 χρόνια. Το 80% του πληθυσμού είναι άνεργοι και 1 στα 4 παιδιά ορφανό. Ως αποκορύφωμα έχουμε την κυβέρνηση που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αφορούν μόνο την πολιτική και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα , άλλοι πεθαίνουν σιγά σιγά από τις αρρώστιες. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν πως και για φέτος δε θα έχουν σοδιά λόγω της έλλειψης προστασίας από βάνδαλους. Τα περισσότερα θύματα πολιτικής βίας είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους , αγρότες που καλλιεργούν τη γη για να θρέψουν τις οικογένειές τους.


Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τα άκρα τους από τα βασανιστήρια που τους κατέστησαν ανίκανους να οργώσουν τα εδάφη τους κατά τη διάρκεια της επερχόμενης εποχής καλλιέργειας και αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε κινδύνους ενδεχομένως για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι παραβιάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από τις εκλογές Μαρτίου υποστηρίχτηκαν από το κράτος και οι δράστες είναι γνωστοί. Πολλοί κατείχαν ανώτατες θέσεις και δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρύψουν την ταυτότητά τους. Συχνά χρησιμοποιούσαν τα κυβερνητικά οχήματα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση μιας 86χρονης αγρότισσας που της επιτέθηκαν τον Ιούλιο. Τραυματίστηκε στην πλάτη και έσπασε το χέρι της από ‘’βετεράνους πολέμου’’. Υποστήριξε στη διεθνή αμνηστία πως πλέον είναι ανίκανη να κάνει οτιδήποτε. Τα τραύματα δε θα την αφήσουν να δουλέψει ώστε να θρέψει την οικογένειά της. Επίσης ζητά την παραδειγματική τιμωρία αυτών που της επιτέθηκαν. Κανένας δεν έχει συλληφθεί για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων και των βασανιστηρίων , παρά το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι είναι γνωστοί.


Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που έδωσαν τη μαρτυρία τους στη διεθνή αμνηστία υποστηρίζουν πως μπορούν να κατονομάσουν τους βασανιστές τους. Οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούσαν στις δυνάμεις ασφαλείας ως βετεράνοι πολέμου. Το γεγονός ότι οι δράστες δεν προσπάθησαν ακόμη και να κρύψουν τις ταυτότητές τους δείχνει το πόσο σίγουροι είναι πως δε θα συλληφθούν ποτέ.


Από το 2000, η κυβέρνηση των παραβιάσεων έχει αγνοήσει τα στοιχεία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, απαλλάσσοντας τους δράστες από οποιαδήποτε μορφή υπευθυνότητας - και επιτρέποντας τους να συνεχίσουν την απάνθρωπη δράση τους. Το σπάσιμο αυτού του κύκλου των παραβιάσεων πρέπει να θεωρείται βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.


Τα δικαιώματα των θυμάτων πρέπει να αναγνωριστούν - το δικαίωμά τους στην αποζημίωση, ξέροντας την αλήθεια, και την ικανοποίηση που προέρχεται από να δει τους δράστες να παρουσιάζονται στη δικαιοσύνη - με αυτόν τον τρόπο η νέα Ζιμπάμπουε στέλνει ένα μήνυμα πως δε θα είναι έρμαιο του κάθε πολιτικού που υπόσχεται τα αυτονόητα μόνο και μόνο για να εκλεγεί.

4 σχόλια:

mifasolasi είπε...

Εξαιρετικό το θέμα και το κείμενο.. αλλά ειναι μόνο αυτό το κρατος που δεν σέβεται το λαό του?? Στην πολτισμένη κοινωνία των Βατοπεδιστών.. μήπως συμβαίνει αντίστοιχη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων... με το "γάντι"?.. ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα και πολλές υπόγειες διαβρωτικές διαδρομές κάτω απ τη δημοκρατία που νομίζουμε οτι υπηρετούν αυτοί που διαλέγουμε να μας κυβερνούν..

Δήμος Δημαρέσης είπε...

εκεί τους δέρνουν, εδώ μας κλέβουν

mifasolasi είπε...

αυτό ακριβώς λέω... η κλοπή και μάλιστα απ τον κυβερνήτη σου σε συνεργασία με τον θρησκευτικό σου ταγό αν δεν ειναι ηθικός βιασμός ... τι είναι... γι αυτό είπα "με το γαντι" ... γιατί αυτό μπορεί να είναι αναίμακτο αλλά δεν υπολείπεται σε σοβαρότητα.. καθε έγκλημα αντανακλά το επίπεδο της κοινωνίας μέσα στην οποία συμβαίνει και έχει αντίστοιχο ειδικό βαρος...

Δήμος Δημαρέσης είπε...

πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που δε μας δέρνουν δηλαδή