Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

Καταπολεμήστε την Παγκόσμια Αμνησία... με τη Διεθνή Αμνηστία!!!

Σε κάθε μικρή γωνιά του κόσμου, σε κάθε ματωμένη κοινωνία, σε κάθε μεγάλο ή μικρό κράτος, κυβερνήσεις τιμωρούν εκείνους που κάνουν το λάθος να έχουν διαφορετικές ιδέες, θέσεις, απόψεις, στραγγαλίζουν την φωνή εκείνουν που τολμούν να φωνάξουν κάτι άλλο από αυτό που θέλει η άρχουσα τάξη.... Τους κρατούν στη φυλακή, συχνά χωρίς δίκη ή μετά από δίκες – παρωδίες. Τους βασανίζουν. Τους εκτελούν. Τους «εξαφανίζουν». Σβήνουν το φως από τα μάτια τους και τους καταδικάζουν σε πολιτική αμνησία και απαξίωση...

Σε Βορρά και Νότο, ολόκληροι πληθυσμοί υφίστανται διώξεις μόνο και μόνο για την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους ή το χρώμα του δέρματός τους, την σεξουαλική ταυτότητά τους, την προσωπικότητα και την διαφορετικότητά τους, τις σκέψεις τους...

Οι υπεύθυνοι θα ήθελαν να τα ξεχνούσαμε όλα αυτά. Όμως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πολίτες, όπως εσείς κι εγώ, που αρνούνται να αποδεχτούν το απαράδεκτο. Περνώντας από τα λόγια στα έργα, καταγγέλλουν τα ψέματα των μεν και τη συνένοχη σιωπή των δε. Δε ζητούν παρά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Από το 1961, η Διεθνής Αμνηστία, ανάβει τον δαυλό της μνήμης, της θύμισης, της ανάγκης για φως και αλήθεια... και καταφέρνει από τότε να συσπειρώνει τους πολίτες που την ακολουθούν και συστρατεύονται με την ιδεολογική της ατζέντα, σε μια συνομωσία ελπίδας για την προστασία των αδικημένων του κόσμου.

Η Διεθνής Αμνηστία δε ζητά τίποτα παραπάνω από το σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζονται από τα ίδια τα κράτη που επίσημα τις έχουν αποδεχτεί. Ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς της οργάνωσης αποτελεί η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Για να είναι πιο αποτελεσματική, η Διεθνής Αμνηστία επικεντρώνει τη δράση της στην υπεράσπιση μερικών θεμελιωδών ελευθεριών.

Η οργάνωση ζητά:

 • άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης
 • έντιμες δίκες μέσα σε εύλογο χρόνο για τους πολιτικούς κρατούμενους
 • κατάργηση των βασανιστηρίων, της θανατικής ποινής και κάθε σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας
 • τερματισμό των «εξαφανίσεων», των εξωδικαστικών εκτελέσεων και των πολιτικών δολοφονιών

  ...στην Ελλάδα

  Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ιδρύθηκε το 1975 από άτομα, μερικά από τα οποία είχαν φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και είχαν βοηθηθεί από τη διεθνή οργάνωση. Λειτουργεί ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ο κοινωφελής του χαρακτήρας έχει αναγνωριστεί με υπουργικές αποφάσεις.

  Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και ανάλογα με τις δυνατότητές τους στη δουλειά της οργάνωσης:

 • σε μια από τις δεκάδες των τοπικών ομάδων
 • στο δίκτυο Επειγουσών Ενεργειών
 • ενισχύοντας οικονομικά τις δραστηριότητες της Διεθνούς Αμνηστίας

 • Ας ανάψουμε όλοι μαζί το φως της μνήμης...
  Είναι ευθύνη μας να μην ξεχνάμε...

  Όχι άλλη Πολιτική Αμνησία

  (αφιερωμένο σε όλες τις "Μάνες της Πλατείας Μάη" Las Madres de la Plaza de Mayo της Λατινικής Αμερικής που χτυπώντας με ρυθμό τις κατσαρόλες τους, αποζητάνε ακόμη τα παιδιά τους)