Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008

FAIR TRADE... ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗFAIR TRADE

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΝΑΣΚΙΔΗΣ (δημοσιεύθηκε στο Ως3 Μαϊου)

«Η οργάνωση, προτάσσει, στήθος, στο παγκόσμιο κίνημα, με το μότο: Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από το κέρδος».

Δύο ετών γίνεται, πλέον, η νέα εναλλακτική προσέγγιση της εμπορικής δραστηριότητας, μια νέα μορφή εμπορικής συνεργασίας, βασισμένη στο διάλογο, τη διαφάνεια και το σεβασμό, σε αντίθεση με το συμβατικό διεθνές εμπόριο. Το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο (Fair Trade), προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υψηλή ποιότητα προϊόντων, με πολύ μεγάλη αγοραστική απήχηση από ό,τι δείχνει και η ανταπόκριση του κόσμου παγκοσμίως, αλλά και στα δύο καταστήματα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Οι δύο υπεύθυνοι των προγραμμάτων δράσης, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την οργάνωση. Στη Θεσσαλονίκη, συναντήσαμε τον Μπάμπη Παπαϊωάννου και στην Αθήνα, την Μαρία Νομικού.


Fair Trade Hellas, δηλαδή δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Μία ακόμη Μ.Κ.Ο. βασισμένη στην ιδεολογία του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου ή η πρώτη και πιο αντιπροσωπευτική στην Ελλάδα;

Μ.Π: Πρόκειται για μία νεοσύστατη οργάνωση, που προσφέρει μια διαφορετική καταναλωτική συνείδηση στα ελληνικά δεδομένα και βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δίκτυα Ελέγχου, της σχέσης εμπόρου-καταναλωτή. Δεν ακολουθεί την κλασσική γραμμή του εμπορίου, το γνωστό τρίγωνο της αμαρτίας -παραγωγός, έμπορος, καταναλωτής- αλλά, παρακάμπτει τον έμπορο που διαμορφώνει την τιμή του προϊόντος, παρέχοντας, έτσι, τη δυνατότητα δίκαιης αντιμετώπισης, πρώτιστα του παραγωγού.
Μ.Ν. Η οργάνωση, προσπαθεί και δείχνει να το πετυχαίνει, ένα κέρδος- που σε άλλη περίπτωση, θα κατέληγε στα χέρια των πολυεθνικών- να χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε συνεταιρισμό της χώρας προέλευσης των προϊόντων και να χρησιμοποιείται για την τοπική ανάπτυξη, όπως να χτιστεί ένα σχολείο, νοσοκομείο ή ακόμη και να χαραχθεί ένας δρόμος για ευκολότερη πρόσβαση.

Το καταναλωτικό κοινό δικαιολογημένα, μπροστά στην πληθώρα τόσων Μ.Κ.Ο. δυσπιστεί και δεν εμπιστεύεται την δράση των οργανώσεων. Η Fair Trade Hellas, ποια νέα αντίληψη εισάγει που εγγυάται και την αξιοπιστία της;

Μ.Π. : Η οργάνωση, προτάσσει - θα λέγαμε - στήθος στο παγκόσμιο κίνημα, με το μότο, «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από το κέρδος». Διότι βάζοντας ως κύριες αξίες μας τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καταφέρνουμε να έχουμε ευχαριστημένους, τόσο καταναλωτές όσο και τους ίδιους τους παραγωγούς, αφού καταφέρνουμε να πιστοποιήσουμε τα προϊόντα τους και να τους εξασφαλίσουμε την υψηλότερη πιστότητα στην αγορά του δικτύου μας, μέσα από Συνεταιρισμούς και μόνο. Η όλη διαδικασία παραγωγής, εξάλλου, ακολουθεί το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με την πλήρη απαγόρευση, όποιας παιδικής εργασίας και ελλιπών ή πλημμελών συνθηκών εργασίας, που δυστυχώς έρχονται στο φως για άλλες εταιρείες παραγωγής μονοπωλιακού χαρακτήρα. Η Fair Trade, μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου CTM Altromercato, με σεβασμό στον άνθρωπο, εγγυάται και τη βιολογική καλλιέργεια, σεβόμενη ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Σε πρόσφατη έρευνα του ILO, Διεθνούς Οργανισμού Εργαζομένων και Εργασίας, οι δείκτες ανάπτυξης των Τρίτων Χωρών, δείχνουν πως δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η επιθυμητή σύγκλιση με τις οικονομικά ευημερείς χώρες. Πού οφείλεται κατά την Fair Trade, μία τέτοια κατάσταση;

Μ.Π.: Η καταδίκη στην υπανάπτυξη αυτών των χωρών, οφείλεται σε πολύ παλιές τακτικές αποικιοκρατίας ή ακόμη και σε εσωτερικούς άξονες ελέγχου από την πλευρά των αναπτυγμένων δυτικών χωρών, με την όρυξη μεταλλευμάτων αλλά και την εγκατάσταση ξενοδοχειακών ή εργοστασιακών μονάδων και την εκμετάλλευση του τοπικού πλούτου και του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης της ανθρώπινης ζωής. Εδώ, η Οργάνωσή μας, σε συνεργασία με πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής αμνηστία, Οι γιατροί του Κόσμου και η Action Aid, αλλά και με τοπικούς φορείς, προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας, μέσα από την παροχή εργασίας στους συνεταιρισμούς, την ανεξαρτητοποίηση των φορέων αυτών από το μονοπωλιακό καθεστώς και κυρίως τη σωστή αντιμετώπιση του πλούτου της γης.

Κ. Παπαϊωάννου, οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλότερες από τα αντίστοιχα του συμβατικού εμπορίου, δέλεαρ σαφώς για τους καταναλωτές όμως παράλληλα προκαλεί και απορία πως επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.

Μ.Π.: Πιστεύω πως οι τιμές μας, σίγουρα είναι χαμηλότερες από των αντίστοιχων προϊόντων λόγω του ότι εμείς συνεργαζόμαστε με συνεταιρισμούς και όχι με μεμονωμένους ιδιοκτήτες πολυεθνικών εταιριών που θα καρπωθούν το σύνολο των εσόδων από την πώληση των προϊόντων. Όπως προείπα, το κέρδος καταμερίζεται στην οργάνωση και στον συνεταιρισμό. ώστε να αξιοποιηθεί το ποσό και να επιτευχθούν οι τοπικοί στόχοι. για να λυθούν τοπικά προβλήματα όποιας ταυτότητας, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, εργασιακά. Από την άλλη, επειδή στην οργάνωσή μας. δε συμπεριλαμβάνεται και η ποθητή από τις πολυεθνικές διαφήμιση, η τιμή του προϊόντος μας, διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες του κοινού. Μέσα στα καταστήματά μας, εξάλλου, ο πελάτης μπορεί να δοκιμάσει, κιόλας, κάποιο προϊόν της αρεσκείας του, ώστε να κρίνει και με βάση την προσωπική του γνώμη.


Μαρία, είσαι υπεύθυνη του προγράμματος «Ταξιδεκπαιδεύουμε» που οργώνει την Ελλάδα και τα νησιά της, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και κοινωνική προσφορά, σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως σε οικονομικά ασθενείς περιοχές.

Μ. Ν.: Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Γραμματείας του Υπουργείου Πολιτισμού, χάριν της οποίας, έχουμε στη διάθεσή μας, υλικοτεχνική δομή και το βαν (φορτηγάκι) που μας παρέχει τη δυνατότητα να επισκεπτόμαστε τις περιοχές και να μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι -τα παιδιά κυρίω-, τις βιολογικές τροφές και την καταναλωτική συνείδηση του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Στο πλευρό μας, έχουν ταχθεί εθελοντές κάθε επαγγέλματος και βαθμίδας, που παρέχουν τις γνώσεις τους και την καλή τους διάθεση, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των υποστηρικτών.


Πώς μπορεί η οργάνωση να εξασφαλίσει στο κοινό, πως η οικονομική του προσφορά καταλήγει όντως στους σκοπούς που αναφέρονται από την FAIR TRADE HELLAS;

Μ.Ν. : Η Fair Trade Hellas, μέσα από ένα πλάνο δράσης που εστιάζει στην σωστή διαχείριση της οικονομικής βοήθειας, των εσόδων από την πώληση των προϊόντων, καθώς και από τις προσωπικές εισδοχές προς την Οργάνωση, εξασφαλίζει την πιστότητα των προϊόντων και την εγγυημένη ποιότητά τους και μέσα από την συνεργασία της με τοπικούς φορείς των Χωρών παραγωγής σε Λατινική Αμερική και Τρίτες Χώρες, αποδεικνύει συνεχώς, πως «τα λεφτά πιάνουν τόπο». Μάλιστα, εγώ προσωπικά, κατέθεσα πρόγραμμα συνεργασίας μας με την Λατινική Αμερική, ώστε οι εκεί παραγωγοί, να έρθουν σε επαφή με τους φορείς μας σε Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα και σαφώς και μέσω της αποστολής Εθελοντών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων EVS, στις χώρες παραγωγής, προσφέρει τη δυνατότητα, να γνωρίσουν οι εθελοντές μας, τη διαδικασία παραγωγής και να συμβάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Στα άμεσα σχέδια μας, είναι και μία φωτογραφική έκθεση, ώστε το κοινό να δει και έμπρακτα, την προσφορά του να δίνει καρπούς.


Η ιδέα του δίκαιου εμπορίου, προέρχεται από την πεποίθηση, ότι το παγκόσμιο εμπόριο, δε χρειάζεται να αγνοεί ανθρώπους, εστιάζοντας μόνο στους κανόνες ζήτησης και προσφοράς, αλλά μπορεί και να εμπλουτιστεί από τις υψηλές αρχές της δικαιοσύνης και της ηθικής.Σε αντίθεση με το συμβατικό διεθνές εμπόριο, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υψηλή ποιότητα προϊόντων.