Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

Η Intel κυκλοφορεί τον νέο επεξεργαστή i7 ξεπερνώντας τον εαυτό της.

Έχουν περάσει περισσότερα από 2 χρόνια από την εποχή που η intel κυκλοφόρησε τον Core 2 Duo , ο οποίος βοήθησε την εταιρία να βρει την χαμένη της ισορροπία και να γονατίσει την amd. Η intel ακόμα κρατά τα ηνία της απόδοσης στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας συνεχίζοντας να αφήνει πίσω την amd. Ο i7 είναι φανερά γρηγορότερος από τους core 2 duo και quad και αναμένεται να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην intel.


Ο core i7 διατίθεται σε 3 εκδόσεις quad, με πρώτο το βασικό μοντέλο 920 στα 2.66GHZ, που έχει μια ενδεικτική τιμή των 286 δολλαρίων αλλά προς το παρόν πωλείται έναντι 320 έως 400 δολλαρίων στην Αμερική. Ο 940 , λειτουργεί στα 2.93 GHZ και πωλείται έναντι 600 με 700 δολλαρίων , ενώ ο 965 extreme στα 3.2GHZ κοστίζει 999 ως αρχική τιμή και πωλείται από 1100 έως και 1200 αυτή τη φορά.


Αν συγκρίνουμε τις τιμές σε σχέση με εκείνες των kentsfield 65nm και penrynnm quad, θα διαπιστώσουμε πως οι i7 δεν είναι τόσο φθηνοί , αλλά μπορούν να ανταγωνιστούν σε μεγάλο βαθμό τους προκατόχους τους. 45


Εάν σχεδιάζετε να συνθέσετε υπολογιστή με i7 επεξεργαστή, η μόνη σας επιλογή προς το παρόν είναι το τσιπ X58 της intel για μητρικές , που η αρχική του τιμή ξεκινά από τα 300 δολλάρια , υποστηρίζει ddr3 μνήμες που δεν είναι και τόσο φθηνές. 1 GB DDR3 κοστίζει από 100 έως και 150 δολλάρια βάση κατασκευαστή. Οι μεγάλοι κατασκευαστές συστημάτων θα προσφέρουν έτοιμα pc με i7. Η τιμή θα ξεκινά από τα 1000 δολλάρια , ενώ αν ο cpu είναι ο i7 940 , μπορεί να φτάσει και τα 2500$. Στην περίπτωση που είστε απαιτητικός gamer τότε η τιμή μπορεί να σπάσει το φράγμα των 10.000$.


Οι νέοι επεξεργαστές συμπεριλαμβάνουν νέα χαρακτηριστικά, όπως ο ενσωματωμένος έλεγχος μνήμης και η Turbo λειτουργία. Η intel επίσης αποφάσισε να επαναφέρει την τεχνολογία hyperthreading , προσθέτοντας 4 εικονικούς πυρήνες στους 4 φυσικούς του i7. Η λειτουργία Turbo, γνωστή ως ‘’δυναμική τεχνολογία ταχύτητας’’ είναι αναμφισβήτητα το πιο προωθημένο χαρακτηριστικό της intel και επιτρέπει τη cpu να απενεργοποιήσει τους πυρήνες και να αυξήσει την ταχύτητα χρονισμού , πράγμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για εφαρμογές που απαιτούν μεγαλύτερες επεξεργαστικές συχνότητες, παρά πολλαπλούς πυρήνες. Σε εφαρμογές που αξιοποιούν όλους τους πυρήνες , η cpu θα διαμοιράσει την ισχύ σε όλους τους πυρήνες. Όλοι οι i7 επεξεργαστές χρησιμοποιούν 130Watt για να λειτουργήσουν.


Άξιο αναφοράς αποτελεί πως παρότι οι επεξεργαστές αυτοί αποδίδουν υψηλά, η intel δεν ανταγωνίζεται την amd πλέον και δεν το κάνει εδώ και καιρό. Οι επεξεργαστές core 2 ακόμα πρωταγωνιστούν στην αγορά και είναι διαθέσιμοι σε μεγαλύτερο εύρος τιμών. Αυτή τη φορά φαίνεται πως ο i7 θα ανταγωνιστεί τους προγόνους του , τη σειρά Q9000. Η amd μειώνει τις τιμές γύρω στα 200$ και ισχυρίζεται πως καλύπτει έτσι το 90% της αγοράς. Επίσης αναφέρει πως θα συνεχίσει να εστιάζει περισσότερο στους επεξεργαστές μεσαίας απόδοσης που αποδεικνύει πως η οικολογική ομάδα της amd θα αφήσει την αγορά υψηλής τεχνολογίας στην intel. Στην πραγματικότητα, η amd δεν έχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή.


Ο στόχος της amd είναι να προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση με την συγχώνευση που επιχειρεί να πραγματοποιήσει. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τον συνδυασμό CPUGPU. Η κόντρα στα γραφικά έχει έρθει στο φως για μία ακόμα φορά αφού και οι 2 εταιρίες προσφέρουν chip γραφικών για μητρικές και κάρτες γραφικών. Καθοδόν θα δούμε επεξεργαστές Nehalem με ενσωματωμένους πυρήνες γραφικών και η intel προετοιμάζει την δικής της λύση για γραφικά για το 2010. Προς το παρόν ο i7 είναι υπερβολικά ακριβός ώστε να συναγωνιστεί τους AMD Phenom επεξεργαστές αλλά ανάλογα τη διαθεσιμότητα αυτών των επεξεργαστών θα συναγωνιστούν σκληρά τους Penryn και θα οδηγήσουν τις τιμές των Q9000 ακόμα πιο κάτω μαζί με τον Phenom X4. Ο 45nm Phenom II X4 αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία στο πρώτο τετράμηνο του 2009 και είναι εμφανές πως η amd θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρότερο chip που θα αμυνθεί στο κύμα των intel επιπέδου 200$ που θα φτάσουν σύντομα στα καταστήματα. Η τωρινή παραγωγή της amd στα 45 νανόμετρα πηγαίνει καλά και πρέπει να περιμένουμε πως οι συχνότητες λειτουργίας του θα είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές του Phenom X4.


Όλοι συμφωνούν πως σειρά i7 είναι γρηγορότερη από την Q9000 και οι ικανότητες της φαίνονται σε εφαρμογές πολυμέσων , όπως η επεξεργασία βίντεο και εικόνας.

Το Anadtech αναφέρει πως’’ δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο i7 είναι το γρηγορότερο chip που θα αποχαιρετίσει το 2008’’.Το Tomshardware υποστηρίζει πως ‘’οι νέοι επεξεργαστές είναι πιο αποτελεσματικοί σε αυτό το επίπεδο παρότι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από την προηγούμενη γενιά’’ και ότι ‘’η amd συνεχίζει να πέφτει κάτω στις μετρήσεις απόδοσης’’. Το tweakdown μάλλον είπε το καλύτερο ‘’οι i7 είναι σίγουρα οι επεξεργαστές που θα θέλατε να αγοράσετε αλλά κοστίζουν. Νέα μητρική , νέα CPU και αν είστε οπαδός του DDR2, τότε θα πρέπει να ανακαλέσετε και να στραφείτε σε DDR3. Το κόστος θα παραμείνει σταθερό για λίγο, οπότε αν θέλετε i7 δράση αυτή τη στιγμή, πρέπει να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.’’


Ο πυρήνας i7 φαίνεται πως αποτελεί ένα αξιόπιστη προϊόν για την intel. Η διαφορά με την έλευση του Core 2 Duo , έχει να κάνει με το ότι η intel κατέχει πλέον τα ηνία και δεν έρχεται 2η. Τα επόμενα 2 χρόνια θα δείξουν αν η απόδοση των i7 Nehalem είναι αρκετή ή αν η amd έχει μια ευκαιρία να κάνει την έκπληξη με κάτι καινούριο. Το 2010 η επόμενη γενιά προϊόντων θα είναι εντελώς διαφορετική. Τότε θα συνηθίσουμε σε ετερογενείς επεξεργαστές που θα κουβαλούν μέρη γραφικών και επιτάχυνσης και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές δε θα είναι τόσο σημαντικοί. Ήδη η intel πουλά περισσότερους επεξεργαστές για φορητούς παρά για επιτραπέζιους και αν αυτό συνεχιστεί θα δούμε μια ενσωμάτωση προιόντων σε 2 χρόνια από τώρα. Έτσι κι αλλιώς ξέρουμε πως δεν υπάρχει τέλος στην ζήτηση απόδοσης για επιτραπέζια συστήματα.


Προσωπικό σχόλιο: αν είστε απαιτητικός gamer, μην επενδύετε σε πανάκριβα συστήματα υπολογιστών αλλά προτιμήστε κάποια από τις γνωστές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.


tgdaily.com