Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

Facebook: Η νέα μορφή διαδικτυακής τρέλαςΤο ίντερνετ στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Πληθώρα πληροφοριών είναι διαθέσιμη στον οποιονδήποτε που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σιγά σιγά αρκετές επιχειρήσεις άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο. Οι αγοραπωλησίες μέσω ίντερνετ δίνουν και παίρνουν. Τα πακέτα φθηνής τηλεφωνίας και ίντερνετ αυξάνονται κι έτσι σταδιακά ο απλός κόσμος αποκτά πρόσβαση σε κάτι που αρχικά χρησιμοποιούσε ο στρατός. Η απελευθέρωση αυτή άνοιξε νέα μονοπάτια για τη δημιουργία ιστοσελίδων με τη μορφή άλμπουμ στα οποία οι χρήστες μπορούν να «ανεβάζουν» φωτογραφίες, βίντεο , να ανταλλάσουν μηνύματα με άλλα άτομα , γνωστά ή άγνωστα και ακόμα να κανονίζουν συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Ένα από αυτά τα δημοφιλή site είναι το Facebook, μια διαδικτυακή επιχείρηση , στην οποία η Microsoft έχει επενδύσει 240 εκατομμύρια δολάρια εξαγοράζοντας έτσι το 1.6% των μετοχών. Ένα χρόνο νωρίτερα οι δημιουργοί του απέρριψαν την πρόταση της yahoo που προσέφερε 1 δις δολάρια για ολική εξαγορά. Το Facebook συντηρείται από τις διαφημίσεις που φιλοξενεί συνεχώς, η συνολική του αξία υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που αμφισβητείται από αρκετές εταιρείες. Ένας μέσος χρήστης κάθε μέρα ξοδεύει 20 λεπτά κάνοντας μια «βόλτα» στις σελίδες του. Το Facebook αυτή τη στιγμή απαριθμεί περισσότερα από 52 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Λεπτά σημεία που οφείλετε να προσέξετε

Κάθε ιστοσελίδα, φόρουμ, συμβόλαιο έχει όρους και προϋποθέσεις. Το Facebook διαθέτει κι αυτό με τη σειρά του όρους χρήσης τους οποίους κανείς μας δε δίνει σημασία. Άραγε γνωρίζετε πως με την αποδοχή των όρων για την εγγραφή σας , δίνετε στους διαχειριστές το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία σας με όποιον τρόπο θέλουν;

«Αναρτώντας χρηστικό περιεχόμενο σε οποιοδήποτε μέρος της ιστοσελίδας, αυτομάτως παραχωρείτε και εγγυάστε ότι έχετε το δικαίωμα να παραχωρείτε στην εταιρεία, μια ανέκκλητη, διαρκή, μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, πλήρως τιμώμενη, παγκόσμια άδεια για χρήση, αντιγραφή, δημόσια παρουσίαση, δημόσια έκθεση, μετάφραση, περικοπή και διάθεση του υλικού του χρήστη, για οποιοδήποτε σκοπό της ιστοσελίδας»

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες της Facebook μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα προς όφελός τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αρκετοί έχουν αντιδράσει δημιουργώντας group, τα οποία διαγράφονται από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας. Μία από τις κρίσιμες επιλογές είναι η προσθήκη αριθμών πιστωτικών καρτών. Οι υπεύθυνοι τονίζουν πως η ασφάλεια δεν επιτρέπει σε 3ους να αποκτήσουν πρόσβαση , παρόλα αυτά μια ομάδα δημοσιογράφων από την Αμερική κατάφερε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που συλλέγει όλους τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, αποδεικνύοντας έτσι πως τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του είναι στον «αέρα».

Φακέλωμα δίχως τέλος

Ένα άλλο θέμα είναι πως αν επιλέξετε να διαγράψετε το προφίλ σας, το Facebook διατηρεί φωτογραφίες και στοιχεία οπότε αν θέλετε να το επαναφέρετε να γίνει με ένα κλικ. Πόσο καλό είναι αυτό δε γνωρίζω , πάντως έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε πολλά φόρουμ στο διαδίκτυο , το σίγουρο είναι πως το Facebook είναι ο ευκολότερος τρόπος φακελώματος στον κόσμο. Οι φωτογραφίες που απαριθμεί ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια, ούτε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δε διαθέτουν τόσες. Κάθε μέρα υπολογίζεται πως στο site αυτό φορτώνονται 14 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες, ποσοστό που αυξάνεται μέρα με τη μέρα λόγω των συνεχών νέων εγγραφών. Προσοχή λοιπόν, αν θέλετε να δημιουργήσετε προφίλ για διασκέδαση , μη δηλώνετε αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις, τόπο διαμονής και πιστωτικές κάρτες. Μπορείτε επίσης να μη δηλώσετε πραγματικό όνομα , αλλά κάποιο παρατσούκλι.