Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Κωδική ονομασία του GT300 : Fermi


Ατομική δύναμη

Το chip που τόσο καιρό ακούγεται ως GT300 έλαβε την εσωτερική κωδική ονομασία Fermi. Το όνομα προέρχεται από τον Enrico Fermi, Ιταλό φυσικό, γνωστό για τις μελέτες του πάνω στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το νέο chip έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ η επίδειξή του έγινε σε κλειστό κύκλο. Η νέα κάρτα θα διατεθεί στα τέλη του 2009 ενώ η αρχιτεκτονική της εστιάζει στον παράλληλο προγραμματισμό. Η Nvidia αποσκοπεί στο να κερδίσει αρκετά χρήματα από αυτή τη νέα προσπάθεια.

Η υποστήριξη μνήμης τύπου GDDR5 είναι πλέον γεγονός για την nvidia. Η κάρτα απαρτίζεται από δισεκατομμύρια τρανζίστορ ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και γρηγορότερη από την HD 5870X2. Η GX2 έκδοση της κάρτας βρίσκεται στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην αρχιτεκτονική από τον καιρό του G80 όταν η Nvidia επιθυμούσε να προσθέσει καλύτερη υποστήριξη παράλληλου προγραμματισμού.

Ο τομέας του video gaming αναμένεται γρήγορος στην κατηγορία των DX11 παιχνιδιών. Μένει μέχρι να δούμε τα benchmarks. Οι συχνότητες λειτουργίας θα είναι παρόμοιες με αυτές της 5870. Η εσωτερική αρχιτεκτονική παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο. Κλείνοντας, η κάρτα υποστηρίζει DX11 και Open GL 3.1.

fudzilla